РАЗОМ ДО ЩАСЛИВОГО ЖИТТЯ!
Головна » 2010 » Листопад » 25 » Обговорення реалізації законодавства у сфері боротьби з торгівлею дітьми
09:49
Обговорення реалізації законодавства у сфері боротьби з торгівлею дітьми
23 листопада 2010 року в Києві був проведений круглий стіл "Стан реалізації законодавства у сфері боротьби з торгівлею дітьми, дитячою проституцією і порнографією та перспективи його вдосконалення.", на якому були присутні представники Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України, міністерства юстиції України, представники міжнародних організацій та вищих навчальних закладів, народні депутати, експерти у сфері захисту дітей.
На зібранні прозвучали важливі пропозиції щодо законодавчих ініціатив, зміну існуючих та прийняття нових правових норм, законів та кодексів розроблених на виконання вимог Факультативного протоколу щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії до Конвенції ООН про права дитини, ратифікованого Верховною Радою України 3 квітня 2003 року, та Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення, що підписана Україною 14 листопада 2007 року.
Під час спільної роботи над висновками щодо відповідності українського законодавства до міжнародного, виявилося – більш ніж 20 чинних нормативно-правових актів України та законопроектів у сфері захисту дітей від втягнення їх у проституцію, виготовлення порнографічної продукції, торгівлі людьми, мають недоліки та прогалини.
Наприклад, стаття 181-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлює відповідальність за заняття проституцією. Відповідальність, за чинним законодавство, за таке правопорушення наступає з 16 років, проте така норма суперечить міжнародним стандартам, згідно яких відповідальність за дитячу проституцію несуть саме ті особи, які їх втягнули до такої діяльності, або ті, хто користувалися такими послугами.
В багатьох випадках дитина не може себе захистити і виступає не правопорушником, а жертвою такої протизаконної діяльності, в яку вона була втягнута. Важливо також захистити дитину і від розголошення відомостей щодо неї, а у випадку такого розповсюдження – введення адміністративної відповідальності.
На круглому столі мали слово і представники Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту. Зокрема, Людмила Балим, Директор Державного Департаменту з усиновлення та захисту прав дітей, підкреслила: "… Ми ніколи не подолаємо сирітство, ми ніколи не подолаємо проблему порушення прав дитини, якщо ми не створимо нормальну ситуацію для збереження сім'ї, для збереження її духовних цінностей."
Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту приймає активну участь у адаптації вітчизняного законодавства до світових стандартів, прикладом цього є Закон України "Про протидію торгівлі людьми", що визначає організаційно-правові засади такої діяльності.
Подібні круглі столи є важливими кроками до покращення в Україні ситуації із захистом прав дітей та в подальшому наближення нашої нормативно-правової бази до міжнародних стандартів ( Джерело матеріалу- http://www.kmu.gov.ua)
Категорія: Інші новини | Переглядів: 927 | Додав: fam-center
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]