РАЗОМ ДО ЩАСЛИВОГО ЖИТТЯ!
Головна » 2013 » Травень » 21 » Демографічна криза в Україні: проблеми та можливості виходу з ситуації
10:59
Демографічна криза в Україні: проблеми та можливості виходу з ситуації
15-16 травня 2013 року відбулася міжнародна науково-практична конференція «Соціальні аспекти капеланства: світ і Україна». В конференції взяли участь представники держави і церкви, вчені, громадські діячі та міжнародні гості. Досвідом допомоги родинам військовослужбовців поділилася директор Центру в справах сім’ї та жінок Наталія Грищенко. Головною темою конференції стало обговорення сучасних ролі та місця душпастирської роботи серед військових. Але з нагоди відзначення Міжнародного дня сім’ї 15 травня, учасники обговорили також загальну ситуацію в сімейній сфері в Україні та можливі шляхи вирішення існуючих проблем.




Зі вступним словом звернулася керівник Центру сім’ї та гендерного розвитку Державного інституту сімейної та молодіжної політики Антоніна Тарановська, яка запропонувала до уваги учасників статистичний зріз ситуації в українських родинах. Згідно досліджень інституту, демографічна ситуація в Україні залишається несприятливою. В державі продовжує скорочуватись кількість реєстрації шлюбів, а з уже укладених розпадається близько половини. Середньостатистичний шлюб триває 11,5 років, а найбільша кількість розлучень стається в перший рік подружнього життя. Цікавим є те, що інформація про скорочення кількості анулювання шлюбів не відповідає дійсності, адже така статистика не враховує випадки розлучень у судовому порядку та розривів громадянських шлюбів.





Проблеми шлюбу супутні до загальної кризи цінностей серед української молоді, що має наслідком також скорочення народжуваності. Більшість українських родин неповні та мають лише одну дитину. Жінки народжують первістка в період між 24 та 29 роками, хоча у вісімдесяті роки народжували в 19. За даними науковців, поширена думка про зв'язок рівня народжуваності з економічною ситуацією в державі не відповідає дійсності. По-перше, позитивна динаміка народжуваності спостерігається лише в трьох економічно-депресивних західних областях: Рівненській, Закарпатській та Тернопільській. По-друге, зміна ціннісних орієнтирів на матеріальне збагачення та кар’єру, загалом негативно позначилась на стані родини. Навіть грошова допомога по народженню дитини, яка в Україні є дійсно великою – дещо маргіналізувала народжуваність. Для покращення ситуації вчені пропонують змінити акцент державної політики з допомоги проблемним сім’ям на сприяння добробуту та злагоді в родині, а також виплачувати грошову допомогу по народженню другої та більше дитини, а не первістка. Іншими важливими аспектами покращення стану в родині - є зміцнення самоорганізації людей в громади та посилення значення церков, адже лише недержавні громадські об’єднання формують міцну основу традицій та сімейних цінностей в суспільстві.
Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1252 | Додав: desncenter
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]